OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA KUD OTON ŽUPANČIČ ARTIČE

 
     

Naslovnica

 

OFS KUD Oton Župančič Artiče deluje že 12 let. V tem času se je skozi skupino sprehodilo že več kot 80 otrok, nekateri med njimi plešejo že v odrasli skupini. V teh letih smo se vsako leto udeleževali občinske in medobmočne revije, trikrat pa smo sodelovali že na državni reviji otroških folklornih skupin. Slovensko otroško izročilo smo pokazali na mednarodnem otroškem festivalu petja in plesa v Ankari v Turčiji,  v Zieloni Gori na Poljskem, v Vinici v Makedoniji, na mednarodnem otroškem folklornem festivalu Lent v Mariboru ter lansko leto na Češkem.

Naslovnica2


Otroci  so stari od 12 do 14 let ter plešejo štajerske postavitve. Godčevska skupina igra na harmoniko, kontrabas in klarinet. Godcem pomagajo tudi plesalci z igranjem na lončeni bas, rifl in druge ljudske instrumente. Naše koreografije prikazujejo otroško razigranost, navihanost, otroško pesem, igro in pa plese.   


Zadnje tri postavitve:

Naslov postavitve:  TINKA IN TONČEK

Tinka_in_Toncek

Tinka je zaljubljena deklica, ki zasanjano poje pesmico ter trga cvetne liste. Bratec jo zbada, da bo o njenem fantu povedal mami. Tinka mu zagrozi in na koncu obljubi štrukelj, če ne bo nikomur povedal. Ostali otroci jo iščejo in poskušajo spraviti skupaj njo in Tončka. Zaplešejo in ju pustijo naj se pogovorita. Ker iz tega ni nič, ju vzamejo v svoj krog in skupaj zaplešejo. Med plesom se enkrat srečata in nerodno zaplešeta. Na koncu, ko plesalci odidejo z odra, Tinka dobi od Tončka poljubček.


Naslov postavitve: LOVEC

Lovec

Fant se opravi na jaso opazovat naravo oziroma gozdne živali. Otroci ga opazijo in zapojejo pesmico o lovcu. Povabijo ga tudi plesat. Nato jih deček povabi na opazovanje živali. Ko se naveličajo, zaplešejo. Med plesom naredijo drevo, od koder opazujejo živali. Ko med plesom končno opazijo lisico oziroma medveda, se seveda vsi prestrašijo. Zbežijo.

 

Naslov postavitve: JAKEC, KJE SI

Skozi odrsko postavitev se kot rekvizit uporablja robec. Robec se uporablja pri igri, pri plesu, pri solzah, pri brisanju potu z lica…..
Otroci se igrajo igro Jakec, kje si? Fant, ki ujame deklico, zapleše z njo štajeriš, kasneje se jima pridružijo še ostali. Nato se fantje igrajo igro Miha Tunča polka in pretikajo robček pod nogami. S tem se pobahajo pred dekleti. Ker gre tu za izpadanje, se še z zmagovalcem pomeri tudi eden izmed muzikantov, ki misli, da je še boljši. Deklice  zapojejo pesmico Dekle v zelenem vrtu stoji. Ob koncu pesmice jim fantje izročijo robčke in jih položijo na njihove rame. Nadaljujejo s sotišem in kovtri. Na koncu se zopet  igrajo Jakec kje si, vendar fant, ki ima zavezane oči ostane sam na odru, ker vsi ostali po prstih oddidejo z odra.

Naslovnica5

 

Zapisala:
Vesna Bogovič
Mentorica OFS KUD Oton Župančič Artiče

 
         
 
© 2007 - Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, Artiče 99, 8253 Artiče; tel.: 00386 41 823 938 | Izdelala: Matej Kramžer & kaRin Rožman
Novice
O skupini
Zgodovina
Galerija
Zadnja sprememba:
15. januar 2020
Odrasla skupina
Mlajša skupina
Otroška skupina