5. Mednarodni otroški folklorni festival Artiče – Brežice
10. 14. oktober 2018

 
     

Letos je v času od 10. do 14.oktobra potekal že peti mednarodni otroški folklorni festival, ki ga je organizirala Otroška folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče skupaj z Osnovnima šolama Artiče in Brežice.5.moff_1
Letos so na festivalu sodelovale domače folklorne skupine:

 • Otroška  FS KUD Oton Župančič Artiče
 • Otroška FS OŠ Artiče
 • Otroška FS Kresnice iz OŠ Brežice

Kot gostji pa sta se jim pridružili dve tuji otroški folklorni skupini:

 • Iz Madžarske otroška FS Zsendice iz mesta Szombathely
 • Iz Slovaške pa otroška FS Mali Vtačnik

5.moff_1

Otroci iz obeh tujih skupin so bili nameščeni pri družinah otrok iz OŠ Artiče in Brežice, odrasli v Mladinskem hostlu v Brežicah, za glasbenike iz madžarske skupine pa je poskrbela Nina iz odrasle folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče.5.moff_3Mladi folklorniki so zelo uživali, dnevi so hitro minevali ob nastopih in aktivnostih, ki so jih imeli:

 • V četrtek, 11.10. so  dvakrat nastopili v Domu kulture v Brežicah za učence OŠ Brežice, tu je bila tudi uradna otvoritev festivala.
 • V četrtek popoldne so imeli predstavniki vseh skupin  sprejem v Uradu župana občine Brežice.
 • V petek, 12.10. so nastopili v Prosvetnem domu Artiče za učence OŠ Artiče, nato še v Domu upokojencev v Brežicah, kjer so jih zelo lepo sprejeli.
 • V soboto, 13.10. pa je bil v Prosvetnem domu v Artičah še Gala koncert z zaključkom festivala, kjer so se vse skupine predstavile še obiskovalcem, ki so z veseljem spoznavali raznovrstno kulturno izročilo treh držav, obe tuji skupini pa sta navdušili z folklornimi kostumi in izredno koreografijo.

5.moff_4

Otroci so se spoznavali in zabavali ob različnih delavnicah, športnih igrah, peki palačink in štrudlja, med njimi so se spletle prijateljske vezi, v nedeljo pa so se poslovili s solzami v očeh in obljubami, da se vidijo v naslednjem letu.

Več v galerijij!

Zapisala: Irena Ivanšek
Foto: Matej Kramžer


3. Mednarodni otroški  folklorni festival Artiče - Brežice
22. do .26. oktober 2014

3. Mednarodni otroški folklorni festival Artiče – Brežice je potekal od 22. do 26.oktobra 2014. Festival je organizirala Otroška folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče skupaj z Osnovnima šolama Artiče in Brežice.
Letos so na festivalu sodelovale domače folklorne skupine: Otroška FS KUD Oton Župančič Artiče, Otroška FS OŠ Artiče, Otroška FS Kresnice iz OŠ Brežice, ki so na festival povabile tri folklorne skupine iz tujine:

 •  Decka s Kunovic  iz Češke republike

Ima dolgoletno tradicijo. Njihov začetek sega v 60-ta leta prejšnjega stoletja. Na začetku so delovali brez glasbene spremljave, zadnjih 25 let pa imajo svoje glasbenike. Skupino sestavlja 20 plesalcev, starih 12-17 let. Skupina se ne ukvarja samo s plesom, pač pa tudi z ritmičnimi vajami, petjem ter igrami. Skupina letos praznuje 50. obletnico, zato pripravljajo posebno prireditev v novembru.

CZ

 •  Mladost iz Nove Pazove iz Srbije

Leta 1953 je skupino ustanovil forum učiteljev. Njihov cilj je ohranitev srbske tradicije in kulture. Skupina je še posebej pomembna na področju folklorne dejavnosti, dramske igre in narodnega orkestra. Društvo sestavlja 300 članov, največ jih pleše ravno v folklorni sekciji. Skupina je najbolj ponosna na osvojeno srebrno plaketo v Vojvodini ter na organizacijo mednarodnega otroškega folklornega festivala Razigrana mladost.

SRB

 • KUD Sloga iz Velikega Trgovišća iz Hrvaške pa je bila gost v soboto 25.10. na gala koncertu

Kulturno-umetniško društvo »Sloga« Veliko Trgovišće je bilo ustanovljeno leta 1985. Njihov glavni cilj je ohranjati tradicijo Hrvaškega Zagorja, predstavljajo pa koreografijo celotne Hrvaške. Na našem odru so se predstavili otroci stari 5-11 let, sicer pa v društvu delujejo tudi tamburaška ter odrasla folklorna skupina.

HR

Skupini iz Češke in Srbije sta bili nameščeni pri družinah otrok iz Artič in Brežic, odrasli v Mladinskem hostlu v Brežicah, za glasbenike iz Češke pa so poskrbeli za namestitev člani FS KUD Oton Župančič iz Artič, saj so bili stari od 17- 24 let.
V četrtek  dopoldne so mladi folklorniki nastopili v Domu Kulture v Brežicah za učence Osnovne šole Brežice, kjer je bila tudi uradna otvoritev festivala. V petek so nastopili v telovadnici Osnovne šole Artiče in popestrili dopoldne učencem šole. V četrtek popoldne je  podžupanja Občine Brežice priredila   slavnostni sprejemi v Viteški dvorani gradu Brežice , kjer se je spoznala s predstavniki vseh sodelujočih folklornih skupin.

SLO
Otroci so na obeh šolah v popoldanskem času spoznavali ter sodelovali na različnih delavnicah, kjer so spoznavali  jezike, pesmi in plese različnih držav, naučili so se tudi, kako se pripravlja domač jabolčni štrudel, ki so ga tudi z veseljem pojedli. Ogledali so si tudi Planetarij in muzej v Krškem.
Sobotno dopoldne so otroci preživeli v družbi domačih staršev in otrok, ter tako spoznavali lepote Brežic in Posavja. V soboto se je festivalu pridružila tudi neverjetno prikupna skupina iz Hrvaške.
Sobotni gala koncert je bil tokrat v Domu Kulture v Brežicah, saj v Artičah poteka prenova Kulturnega doma. Ta koncert je bil res nekaj posebnega. Vedno je lepo pogledati kulturo drugih držav, še posebno pa je lepo, ko je ta kultura prikazana skozi otroško nagajivost. Prav vsa ta mladostna igrivost pa je tudi v nas prebudila spomine na otroštvo in tako smo že v pričakovanju naslednjega zaključili 3. MOFF.

Fotke so v galeriji!

Irena Ivanšek in mk


Mednarodni folklorni Festival otroških folklornih skupin
Kunovske leto 2014

18. - 22. junij 2014

Otroška folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče se je udeležila 21. Mednarodnega otroškega festivala »Kunovske leto«, ki je potekal med 18. In 22. Junijem 2014 v mestih Kunovice - Uhersko Hradište in Stare mesto na Češkem.1
Organizator je poskrbel za zelo pester program, namestitev naše skupine je bila v popolnoma novih bungalovih Slovacky Dvor, oddaljenih okoli 5 km iz mesta Kunovice. Otroci so v naselju zelo uživali, saj so bile možne tudi različne športne dejavnosti.
Zelo dobra je bila celotna organizacija festivala, poskrbljeno za namestitev in prehrano, parkiranje avtobusov, ozvočenje in tudi za dovolj brezalkoholnih pijač v času nastopov. Nastopi so potekali na zunanjih odrih .Festivala so se udeležile tuje otroške folklorne skupine iz Madžarske, Romunije, Rusije, Slovaške in Slovenije ter 10 domačih otroških folklornih skupin.
Program festivala je bil precej naporen, saj se je v štirih festivalskih dneh odvilo veliko različnih nastopov in športnih aktivnosti. Tako 2je skupina:

 • Imela 6 nastopov ( v trajanju od 7- 30 minut)
 • Sodelovala v 2 povorkah s kratkim 3 minutnim nastopom
 • V cerkvi zapela 3 pesmi
 • Sodelovala na športnih igrah, kjer je dosegla 2. mesto
 • 4 folklorniki so se udeležili teka štafet 4x300m
 • Sodelovala na plesni delavnici, kjer smo se učili plesov območja, kjer je potekal festival

V soboto, 21.6.2014 so imele vse skupine 7 minutni nastop, ki je bil tekmovalne narave in ga je ocenjevala 3 članska komisija.
Organizirani so bili tudi sprejemi za vodje skupin in en par mladih folklornikov v kostumih pri županih mest Kunovice in Uhersko Hradište, kjer so bile predstavljene vse sodelujoče skupine, v češkem in angleškem jeziku. Pristni so bili tudi predstavniki češkega CIOFFa. Vsi udeleženci smo si lahko ogledali tudi nastop profesionalne češke folklorne skupine PULS ter veličastni ognjemet, ki sta nas vse zelo navdušila.

3
Zadnji dan – v nedeljo popoldne je bila proglasitev rezultatov in podelitev diplom in priznanj vsem sodelujočim skupinam. Naša skupina je dosegla priznanje za troglasno dekliško petje, ki je navdušilo ocenjevalno komisijo.

4
Veseli smo, da smo bili udeleženci festivala z odlično organizacijo, ki nam bo vsem ostal v zelo lepem spominu. Predstavniki mesta Kunovic, otroška folklorna  skupina Decka z Kunovic, pa se bo oktobra udeležila MOFF Artiče – Brežice.

Foto galerija!

Zapisala: Irena Ivanšek
Foto: Matej Kramžer


Območno srečanje otroških folklornih skupin
Igraj kolce 2014
Brežice, 9. April 2014

V Brežiškem Domu kulture je v sredo 9. aprila potekalo območno srečanje otroških folklornih skupin. Pred polno dvorano se je predstavilo kar 11. skupin, od katerih vse razen ene prihajajo iz Brežiške občine. Sodelovali so Sončki iz vrtca Najdihojca Dobova, enota Sonček Kapele, Mlinčki iz vrtca Najdihojca Dobova, Čebelice iz osnovne šole Brežice, Žarek iz osnovne šole Krmelj, Kamenčki iz osnovne šole Dobova, Mlinčki iz osnovne šole Brežice, Kosci iz osnovne šole Dobova, podružnična šola Kapele, Kresnice iz osnovne šole Brežice in Vesele šefle in osnovne šole Pišece.

otr1

Kaj pa otroške folklorne skupine iz Artič, se verjetno sprašujete? Seveda, tudi mi Artičani smo bili zastopani na otroški območni folklorni reviji in to kar z dvema skupinama. Najprej se je predstavila Otroška folklorna skupina Osnovne šole Artiče, ki jo vodita Alenka Jezernik in Helena Fakin. Prikazali so odrsko postavitev Jabke rabutamo. Svojo odrsko postavitev Prišlek pa so prikazali otroški folklorniki iz folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče, ki jo vodi Vesna Bogovič.

otr2

Območno srečanje otroških folklornih skupin je tekmovalnega značaja in najboljši se uvrstijo na medobmočno revijo, ki pa da finaliste za državno revijo. Prireditev je strokovno spremljala Aleksandra Petrovič. Artičani upamo, da se vsaj eni izmed naših skupin uspe uvrstiti v naslednji krog tekmovanja. Držimo pesti.

otr3

Več v galeriji!

(mk)


Koprivnica – Hrvaška
27. april 2013

Otroška folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, je v soboto 27. aprila, prvič od kar nastopa v pomlajeni postavi odšla v goste v tujino. Gostovali so pri prijateljski otroški folklorni skupini iz Koprivnice – Hrvaška.  Folklorni skupini sta se tokrat srečali že tretjič. Prvič na mednarodnem folklornem festivalu v Istibanji – Makedonija, drugič v Artičah na 2. mednarodnem otroškem festivalu in tretjič tu v Koprivnici. Gostje so nas lepo sprejeli, peljali so nas na ogled Podravkinega muzeja in centra Koprivnice. Žal nismo imeli veliko časa za raziskovanje mesta, saj smo morali odhiteti na generalko in se pripravit na koncert.

nas1
Moramo se pohvaliti, da smo odlično in brez napak izpeljali nastopi in da smo med vsemi nastopajočimi prejeli največji aplavz!  Mentorica Vesna Bogovič je na poti domov folklornikom zastavila naslednje vprašanje: ''Želite še kdaj v tujino in to za več dni?''. Kaj pravite, kakšen je bil odgovor?

Več v galeriji!

(mk)


Območno srečanje otroških folklornih skupin
Igraj kolce 2013
10. april 2013

V sredo 10. aprila je v Prosvetnem domu Brežice potekala Območna otroška folklorna revija, z naslovom Igraj kolce. Revija je bila tekmovalnega značaja. Najboljše skupine se bodo uvrstile v nadaljnji krog tekmovanja, na medobmočno revijo. Prireditev je strokovno spremljala Aleksandra Petrovič.

Naslov1


Artičani smo bili zastopani kar z dvema otroškima skupinama, z Otroško folklorno skupino Osnovne šole Artiče, ki jo vodi Janja Bogovič. Predstavili so se z odrsko postavitvijo Bejžte, Agrež bo pršu! Druga skupina pa je Otroška folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, ki jo vodi Vesna Bogovič. Na odru so se predstavili s točko Nagajivi Tonček. Držimo pesti, da se uvrstijo v naslednji krog tekmovanja.

naslov2

Na reviji pa so sodelovale še naslednje skupine: Vrtec Najdihojca Dobova – Otroška folklorna skupina Mlinček, Osnovna šola Krmelj – Otroška folklorna skupina Žarek, Osnovna šola Dobova/Podružnična šola Kapele - Otroška folklorna skupina Kosci, Osnovna šola Maksa Pleteršnika Pišece – Otroška folklorna skupina Vesele šefle in Osnovna šola Brežice – Otroška folklorna skupina Kresnice.

Več v Galeriji.

(mk)


2. mednarodni otroški folklorni festival
10. do 14. oktober 2012

Ko človek gleda, vidi mavrico. Ta ima skrivnostno tople in prijetne tone barv. Ko človek posluša, sliši pesem. Ta mu odpre srce in prižge luč. Tako vidi in sliši, tako živi. S to lepo mislijo sta mladi voditeljici iz osnovne šole Brežice otvorili 2. Mednarodni otroški folklorni festival.
Festival že drugič prireja Otroška folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, v sodelovanju z Osnovno šolo Artiče in Osnovno šolo Brežice. Letos nam bogato kulturno dediščino svojih dežel kažeta otroški folklorni skupini iz Makedonije in Bosne in Hercegovine. Goste Društva KITKA iz Istibanije (Makedonija) gosti folklorna skupina iz Artič, goste Društva Mladost iz Bosne in Hercegovine pa folklorna skupina iz Brežic. V soboto pa se je gostom pridružila še tretja tuja folklorna skupina in sicer iz Koprivnice na Hrvaškem.

nalovnica1


Festival je potekal od 10. do 14. oktobra 2012. Prvi dan so gosti dopoldne nastopili učencem Osnovne šole Brežice, popoldne pa so se sprostili ob ogledu mesta, različnih delavnicah in tkanju novih prijateljstev. Dva para iz domačih in tujih skupin skupaj z mentorji, pa so bili tudi na sprejemu pri županu občina Brežice, g. Ivanu Molanu. Le-ta jih je lepo pozdravil in jim izrekel dobrodošlico ter prijetno bivanje v našem okolišu.

nas2nas3

nas4Drugi dan je potekal na Osnovni šoli v Artičah. V dopoldanskih urah so gosti s svojimi plesi navdušili znova, tokrat učence tamkajšnje osnovne šole. Navdušenja in zavidanja v dvorani ni manjkalo. Po končani prireditvi so dan nadaljevali z ogledi v Krškem in popoldne zaključili z jezikovnimi, ustvarjalnimi, plesnimi ter kuharskimi delavnicami.
V soboto, 13. oktobra pa so se vsi gostujoči in domači folklorniki iz Artič in Brežic predstavili širši publiki na gala koncertu v Prosvetnem domu v Artičah.

Vzdušje iz sobotnega gala koncerta pa si lahko ogledate v galeriji slik.

                                                                       Janja Bogovič, mentorica OFS OŠ Artiče, (mk)

 


15 let otroške folklore v Artičah
22. oktober 2011

Predzadnjo oktobrsko soboto smo v Artičah praznovali že 15 letnico otroške folklore. Na jubilejnem koncertu so se predstavile vse sedanje in bivše otroške skupine. Kako se je koncert odvijal, si oglejte v galeriji slik.

12

Objava v medijih!

Več vgaleriji!

(mk)

 


 
         
 
© 2007 - Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, Artiče 99, 8253 Artiče; tel.: 00386 41 823 938 | Izdelala: Matej Kramžer & kaRin Rožman
Novice
O skupini
Zgodovina
Galerija
Zadnja sprememba:
15. januar 2020
Odrasla skupina
Mlajša skupina
Otroška skupina