Festival Alto Minho, Viana do Costelo, Portugalska
17. - 23. julij 2017

 
     

V mesecu marcu je naša folklorna skupina prejela vabilo organizatorjev , da se udeleži mednarodnega folklornega festivala XXI Festival de Folclore Internacional – Alto Minho v kraju Viana do Castelo na Portugalskem v času od 17. do 23.julija 2017. Priprav smo se lotili zelo temeljito, saj je bil to velik finančni zalogaj za našo skupino. Odločili smo se, da na festival odpotujemo z letalom.

1

Uradni program smo prejeli 10 dni pred začetkom festivala. Že v petek, 13.julija, sta se dva naša člana odpravila na dolgo pot s kombijem, saj sta peljala inštrumente in folklorne obleke. Vsi ostali smo se z avtobusom proti Milanu odpravili 15. julija zvečer, saj smo imeli v ponedeljek dopoldne letalo za Porto. Po pristanku v Portu nas je pričakal prijazni vodič domače folklorne skupine, ki je že gostovala na festivalu Slofolk, nato smo se odpeljali proti Viani do Castelo.

2

Gre za CIOFF ov festival, na katerem smo sodelovale skupine iz Argentine, Mehike, Rusije, Slovenije in Srbije, dvakrat pa sta se nam pridružili še skupini iz Peruja in  otočja Martinique. Festivala se nista mogli udeležiti skupini iz Angole in Benina, saj nista pravočasno dobili viz.  Program je bil dokaj zahteven, veliko povork in nastopov, večinoma na prostem. Imeli smo tudi dovolj časa, da smo si ogledali čarobno pristaniško mestece ob reki Limo, ki ima zelo zanimivo staro mestno jedro, kjer so se odvijali tudi vsi glavni nastopi.

3
Vse skupine smo spale v kataloški šoli na obrobju mesta.
Prvi dan festivala, v torek, smo si dopoldne ogledali stari del mesta in obiskali Muzej folklore, si ogledali bolnišnično ladjo Gil Eannes, popoldne smo vse skupine sodelovale v povorki in zaplesale na mestnih ulicah  . Imeli smo uradni sprejem pri predsednici festivala, zvečer pa spoznavni večer vseh skupin.
V sredo, drugi dan festivala, smo dopoldne nastopili  v socialnih ustanovah za starejše in sirote, kjer so nas z veseljem gledali in zaplesali z nami. Popoldne bi morala biti priprava ozvočenja inštrumentov, ki pa je zaradi dežja odpadla.  Imeli smo samo generalko. Pozno zvečer smo imeli na trgu Praca da Republika otvoritveni gala koncert, kjer so sodelovale vse sodelujoče skupine. Koncert se je odvijal na odru na prostem z zelo svečano otvoritvijo, predstavitvijo vseh sodelujočih držav in veličastnim ognjemetom. Predstavili  smo se s spletom gorenjskih  svatovskih plesov .

4
Tretji dan festivala, četrtek, smo začeli z nastopom v socialni ustanovi za ljudi s posebnimi potrebami, ki so resnično uživali, da so lahko sodelovali v plesu z našimi folklorniki. Pripravili so nam tudi kosilo in nas zelo lepo pogostili.
Popoldne smo imeli prosto, zato smo se v lastni režiji odpravili na ogled mesta Porto, kjer smo si s turističnim vlakcem ogledali glavne znamenitosti mesta, si ogledali vinsko klet, kjer pridelujejo portovec, ga testirali, nato pa se še sprehodili po mostu  Kralja Luisa I preko reke Douro in obiskali staro mestno jedro Ribeira, ki je pod zaščito Unesca.

5
V petek smo imeli dopoldne prosto, zato smo se odpravili na hrib Santa Lucija in se povzpeli na vrh bazilike, od koder je fantastični razgled na celotno mesto in okolico ter plaže in Atlantski ocean. Nato smo imele vse skupine še dva nastopa, popoldne v centru Coliseu za starejše prebivalce, pozno zvečer pa na odru Santoinho , kjer smo predstavili prekmurske plese.

6
V soboto, peti dan, smo imeli dopoldne prosto , saj je zaradi dežja odpadla povorka po mestnih ulicah, popoldne pa smo se odpravili na prekrasno peščeno plažo Cabadelos, kjer so se nekateri najpogumnejši namakali v mrzlem Atlantiku pri 17 stopinjah, večina pa nas je občudovala pogumne kajtarje, ki so ob ugodnem vetru jadrali na valovih.

7
Pozno zvečer pa je imela skupina 25 minutni nastop na Trgu Praca da Republica, kjer smo se predstavili s prekmurskimi plesi.
Zadnji dan, v nedeljo,  smo zaključili s piknikom ob reki Limo, povorko po glavni ulici in nastopom ob obali reke Limo, pozno zvečer pa je bil zaključni koncert vseh skupin , spet na Trgu Praca da Republika, na koncu s prihodom vseh skupin na oder in skupnim druženjem. Zaplesali smo gorenjske plese.

8
Naša skupina se je po zaključnem koncertu odpravila , da smo se spakirali, saj smo imeli avtobus za letališče Porto, kjer smo imeli zgodaj zjutraj letalo za vrnitev domov, kamor smo prispeli v ponedeljek zvečer.
Lahko rečem, da smo se s festivala vrnili navdušeni, polni vtisov, videli smo ogromno, spoznali tudi plese držav drugih kontinentov. Vsi koncerti so bili neverjetno dobro obiskani, ljudje so vse folklornike sprejemali z odprtimi rokami in jih navdušeno pozdravljali ter jim ploskali.  Organizacija je bila dobra, nismo bili pa navdušeni nad čakanjem in zamujanjem, ampak smo se tega kmalu navadili. Razočarani smo bili samo nad tem, da ni bilo veliko druženja med sodelujočimi skupinami, česar smo bili navajani z nekaterih drugih festivalov.

Več v galeriji!

Zapisala: Irena Ivanšek
Foto: Matej Kramžer


 
         
 
© 2007 - Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, Artiče 38, 8253 Artiče; tel.: +386 31 880 640 | Izdelala: Matej Kramžer & kaRin Rožman
Novice
Koncerti
Gostovanja
O skupini
Zgodovina
Izročilo
Galerija
Sponzorji
Donatorji
Povezave
Zadnja sprememba:
15. januar 2020
Odrasla skupina
Mlajša skupina
Otroška skupina