“Ko bom velik … bom folklornik!”
Letni koncert 2016

 
     

Vstop v praznični december smo odrasli artiški folklorniki v soboto, 3. 12. 2016, zaznamovali s še enim letnim koncertom, s katerim smo obeležili 48 let delovanja.  Ob 17. uri se je zaslišal pravljični zvok, ki je obiskovalce popeljal v folklorno zgodbo.

1

Tokratni koncert je bil malce drugače začinjen. V goste je namreč prišla Akademska folklorna skupina Študent iz Maribora, v kateri se je v preteklosti zvrstilo tudi nekaj naših članov. Mariborčani so se v sklopu koncerta predstavili trikrat, in sicer z odrskimi postavitvami naslovljenimi Razkrižje, Plesi Zgornjega Posočja in Plesi Uskokov. Polovico slednje so zaplesali v popolni tišini, kar je med občinstvom poželo veliko navdušenje.

En splet, Gremo ropotat, so prikazali še člani otroške skupine našega društva združeni z otroško folklorno skupino OŠ Artiče, štiri odrske postavitve - Mladoletje, Sem fantič z zelenega Štajerja, Ta potrkana in Koroški plesi - pa smo izvedli odrasli artiški folklorniki.

2

Rdeča nit koncerta - folklorna zgodba, ki je celostno zaobjela karakter artiške folklore in tudi folklorne dejavnosti nasploh, je bila na odru pripovedovana mlademu fantku, ki se je na koncu vzneseno odločil, da ko odraste, bo tudi sam folklornik. Sporočilo, ki ga je koncert želel predati, pa se razgrinja v epilogu zgodbe: “Mladi dejavnosti dajejo vedrino, medtem starejši se pohvalijo s kilometrino. Najmlajši - ti pa skrbijo za še dolgo zgodovino, da nekdo ohranjal bo vso to dediščino.”

Vstop v galerijo!

Zapisala: Lucija Lepšina
Foto: Vlado Bucalo


 
         
 
© 2007 - Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, Artiče 38, 8253 Artiče; tel.: +386 31 880 640 | Izdelala: Matej Kramžer & kaRin Rožman
Novice
Koncerti
Gostovanja
O skupini
Zgodovina
Izročilo
Galerija
Sponzorji
Donatorji
Povezave
Zadnja sprememba:
15. januar 2020
Odrasla skupina
Mlajša skupina
Otroška skupina