85 let KUD Oton Župančič Artiče
26. april 2017

 
     

Na predvečer praznika »Dan upora proti okupatorju« smo v dvorani Prosvetnega doma Artiče proslavili 85 let našega kulturnega društva. Ustanovljeno je bilo daljnega leta 1931 in je, kljub vojnim vihram in nenehnim spremembam, preživelo, se spreminjalo in raslo. Presenetljivo je dejstvo, da se v društvo vedno znova vključuje lepo število mladih, kar je zagotovilo, da bodo vse te kulturne vrednote ohranjali in razvijali naprej. Da je društvo obstalo in neprekinjeno delovalo skozi vsa ta leta, pa so zagotovo zaslužni posamezniki in njihovi potomci. To je bila tudi priložnost, da se jim javno zahvalimo in tako ohranimo spomin za kasnejše generacije: družina Blatnik je ustanovila tamburaško skupino in potomci družine še danes igrajo v orkestru, Mimica Haler je bila ustanoviteljica folklorne skupine in je še vedno ponosna na vse dosežke, ki so jih osvojili takrat in jih še vedno osvajajo, pevski zbor je davnega leta 1963 prevzel in ga še vedno vodi Miha Haler.

 

PMZFArt


Danes v društvu deluje 7 sekcij, ki vsaka zase in vse skupaj pokrivajo skoraj vsa področja kulture:

  • Tamburaški orkester, ki ga vodi dirigent Dragutin Križanić.
  • Mešani pevski zbor, ki ga vodi zborovodja Miha Haler.
  • Folklorna skupina, ki jo vodi mentor Gregor Tuljak.
  • Ljudski pevci Fantje artiški, ki jih vodi mentor Slavko Rožman
  • Otroška folklorna skupina, ki jo vodi mentorica Vesna Bogovič
  • Literarna sekcija, ki jo vodi mentorica Danica Avšič
  • Foto sekcija, ki jo vodi Matej Kramžer

tambOFS

Iz naštetega lahko sklepate, kako bogat kulturni program smo pripravili in s tem svečano odprli prihajajoče praznične dni.

FS

Za naše prizadevno in kvalitetno delo pa smo bili tudi nagrajeni:

  • Predsednik sveta KS Artiče Anton Gajšek je podelil priznanja tako meni kot predsednici društva kot vsem predstavnikom posameznik sekcij.
  • ZKD Brežice in JSKD Brežice pa so nam ob tej priložnosti poklonili lipo kot simbol slovenstva. Ta je že posajena in krasi park ob Prosvetnem domu Artiče.
Kakšna občutja, misli, spomini in želje so se ob tem porajali, lahko samo ugibamo. Iz nasmejanih obrazov prisotnih pa lahko sklepamo, da so ponosni na nas, saj še vedno ohranjamo pristno slovensko besedo, pesem, glasbo in ples.

85

Klikni za galerijo fotografij!

Zapisala predsednica:
Ida Ostrelič
Foto: Matej Kramžer


 
         
 
© 2007 - Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, Artiče 38, 8253 Artiče; tel.: +386 31 880 640 | Izdelala: Matej Kramžer & kaRin Rožman
Novice
Koncerti
Gostovanja
O skupini
Zgodovina
Izročilo
Galerija
Sponzorji
Donatorji
Povezave
Zadnja sprememba:
15. januar 2020
Odrasla skupina
Mlajša skupina
Otroška skupina