MOZAIK FOLKLORNIH KORAKOV – NAŠIH 50 LET
Artiče, 9. junij 2018

 
     

Z vsakim korakom, poskokom, pogledom, oblečenim kostumom in nastopom smo zgradili to, kar imamo danes – mozaik folklornih korakov. Takega, ki je del nas ter ga ohranjamo in negujemo že 50 let.

50let1


V soboto, 9. junija, je folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče počastila svojih 50 let delovanja s prireditvijo na prostem. Na igrišču poleg Prosvetnega doma v Artičah se je zbralo ogromno število obiskovalcev, prav tako pa je s soncem služilo tudi vreme. Skozi celoten dogodek so se predstavile prav vse folklorne skupine, ki delujejo pod okriljem FS KUD Oton Župančič Artiče.

50let2

S plesom so na odru kot prvi nastopili člani folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče, pod vodstvom mentorja Gregorja Tuljaka. Skozi celoten večer so se predstavili s tremi odrskimi postavitvami – Koroški plesi, Mladoletje in Plesi vzhodne štajerske. S postavitvijo Leskove ricneje se je predstavila Otroška folklorna skupina OŠ Artiče, katere vodja je Janja Omerzu, nekoliko starejši člani iz Otroške folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče pa z odrsko postavitvijo S tramvajem v mesto, pod vodstvom mentorice Vesne Bogovič. Pravo presenečenje sta bila nastopa mlajše in starejše veteranske skupine, ki sta z mentorico Lučko Knez prav za ta jubilej spet nabrali moči ter se pokazali s spletoma Bikova ohcet in Ta potrkana. Lep glasbeni vložek je prispevala godalna zasedba FS KUD Oton Župančič, katere vodja je Kaja Rožman, z Venčkom ljudskih. Dva nastopa sta popestrila dogajanje s solo točkami odrasle folklorne skupine – ženski par je pod vodstvom Anje Čurič odplesal splet Malo tvoj, malo moj, moški par pa pod vodstvom Barbare Bogovič splet Ko lutke oživijo …

50let3

Posamezne nastope so povezovali zvočni posnetki nekaterih članov, ki so obujali spomine na zabavne trenutke z njihovih folklornih nastopov. Spregovorili so Matija Molan (plesalec otroške FS), Robert Furar (plesalec veteranske FS), Zdravko Dušič (nekdanji umetniški vodja odrasle FS), Vesna Bogovič (umetniška vodja otroške FS), Gregor Tuljak (umetniški vodja odrasle FS), Jernej Iljaš (plesalec odrasle FS), Evald Rožman (plesalec veteranske FS) in Gabrijel Rožac (plesalec veteranske FS). Uvodoma in na koncu je vezno besedo prebirala Maja Pinterič (plesalka odrasle FS), Jana Kovačič in Mitja Molan (člana literarne sekcije KUD Oton Župančič Artiče) pa sta prireditvi dodala še kanček humorja.

50let4

Ob tovrstnem jubileju je prav posebno razstavo na igrišču pripravil Matej Kramžer, ki je zbral nekaj najzanimivejših fotografij v 50 letih delovanja artiške folklore. Delčke mozaika folklornih korakov je prikazoval tudi celotni, lepo in domiselno urejen dogajalni prostor, za katerega je navdih dobila Katja Pinterič.

50let5

Prireditev je bila dodobra popestrena v vseh možnih pogledih, kar so z aplavzom, čestitkami, darili in veliki nasmehi potrdili tudi številni gledalci in gostje. Tako smo lahko ob koncu slišali zgolj številne pobude za to, da naj artiška folklora vztraja in pogumno pleše še vsaj naslednjih 50 let!

Več v galeriji!

Zapisala: Maja Pinterič
Foto: Matej Kramžer

 
         
 
© 2007 - Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, Artiče 38, 8253 Artiče; tel.: +386 31 880 640 | Izdelala: Matej Kramžer & kaRin Rožman
Novice
Koncerti
Gostovanja
O skupini
Zgodovina
Izročilo
Galerija
Sponzorji
Donatorji
Povezave
Zadnja sprememba:
15. januar 2020
Odrasla skupina
Mlajša skupina
Otroška skupina