20 let OTROŠKE FOLKLORNE SKUPINE
KUD OTON ŽUPANČIČ ARTIČE
Artiče, 26. maj 2017

 
     

26. maja je v Prosvetnem domu Artiče potekala prireditev, na kateri smo obeležili  20 let otroške folklore v Artičah. Poleg nas organizatorjev, OFS KUD Oton Župančič Artiče in OŠ Artiče, so se predstavili tudi gostje iz Kapel, Dobove in Pišec, pevski vložek pa so dodale tudi pevke iz osnovne šole Artiče.

1

OFS Kud Oton Župančič Artiče se že 20 let trudi, da smo trdni kot skala, uspešni in nadvse prepoznavni tako na domačem odru kot drugod po Sloveniji in v svetu. Češka, Poljska, Slovaška, Makedonija, Turčija so države, ki smo jih v teh letih že obiskali, organizirali 4 mednarodne folklorne festivale, 4-krat osvojili zlato priznanje, predvsem pa se je skozi začetne folklorne korake v teh letih sprehodilo več kot 200 plesalcev, ki danes tvorijo steber odrasle folklorne skupine. Za vsem tem stoji nepogrešljiva Vesna Bogovič, ki pa uspešno svoje znanje širi in deli tudi na mlajše rodove učiteljev, zato na šoli nikoli ne pleše samo 1 skupina, temveč vsaj dve, včasih tudi 3. Na prireditvi smo se predstavili s postavitvijo iz letošnjega šolskega leta, Važički.

2

Otroško folklorno skupino Osnovne šole Artiče sestavljajo plesalci in plesalke iz nižjih razredov, druži pa jih predvsem želja po plesu, petju, druženju in zabavi. Na vajah se imajo lepo, zraven petja in plesa pa je prisotno tudi veliko iger in smeha. Pa tudi veselja ob osvojenih priznanjih – letošnje, srebrno, je še posebej žlahtno. Njihova mentorica je Janja Omerzu. Na prireditvi pa so se predstavili s postavitvijo Zaspani smo.

3

OFS Vesele šefle deluje že skoraj desetletje, vodi pa jih Romana Žnideršič. V njej v letošnjem šolskem letu sobiva največ folklornic in folklornikov. Žal jih je več kot polovica letos zapušča osnovno šolo, a na njihovo mesto že čakajo mali nadobudneži. Njihovi plesi predstavljajo zakladnico zgodb izpod Orlice, ki jih znajo še kako prepričljivo predstaviti. Ta večer so nam zaplesali postavitev Na Orlici.
OFS Kosci obiskujejo učenci od 3. do 6. razreda Podružnične šole Kapele, OFS Sonček pa deluje v vrtcu Najdihojca Dobova, in sicer v oddelkih kapelske podružnice. Obe skupini se tako že tretje leto zapored družita za nastop na otroški folklorni reviji, redno sodelujeta pri dogodkih v KS Kapele, v sodelovanju z Društvom za razvoj podeželja pa so folklorniki sodelovali pri snemanju dveh etnografskih filmov, ki predstavljata življenje nekoč. Skupino vodi Vesna Molan, zaplesali pa so nam postavitev Kapelski godbeniki.

45

Prireditev je povezovala Katja Pintarič, nekdanja plesalka v naši otroški folklorni skupini. Za humorne vložke, pri katerih so bila glavna tema leskove "rcneje",  so poskrbeli mladi folklorniki, ki so nasmejali občinstvo in poskrbeli za še lepše vzdušje.

Organizatorka kulturnega programa pri JSKD OI Brežice Lučka Černeličje ob koncu podelila tudi bronasto Maroltovo značko za vsaj pet let aktivnega udejstvovanja v folklori, prejel jo je Matija Kodrič iz naše folklorne skupine.

Prav tako se je Černeličeva zahvalila Vesni Bogovič za vsa leta prenašanja folklornih korakov na najmlajše.
Bogovičeva je ob koncu dejala, da je otroška folklora tlakovala pot do artiške odrasle folklorne skupine, kar je veliko priznanje in pokazatelj, da so takrat dobro delali. Trije, ki so plesali v prvi generaciji otroške folklore, so aktivni še danes, in sicer Jernej Iljaš, Anja Čurič in Janja Omerzu. Poleg Občine Brežice, KS Artiče, OŠ Artiče in artiškega kulturnega društva se je zahvalila tudi vsem, ki so pomagali pri potovanjih na folklorna tekmovanja v tujino, še posebej pa Ireni Ivanšek in Mateju Kramžerju, ki sta bila vseskozi prisotna. Vodja odrasle folklorne skupine in ustanovni član otroške folklorne skupine Gregor Tuljak pa je ob tej priložnosti podelil zahvale za pomoč ali vztrajno delo mentoricam, ki so v teh letih med otroke delile svoje plesno znanje, in sicer Kseniji Satler, Katji Kordelc, Luciji Knez, Romani Žnideršič, Alenki Jezernik, Heleni Fakin, Janji Omerzu in Vesni Bogovič. Čestitkam so se pridružili še predsednik Zveze kulturnih društev Brežice Jože Denžič, predsednica KUD Oton Župančič Artiče Ida Ostrelič in predsednica odrasle folklorne skupine Andreja Brili.

6

Večer je bil čudovit, poln plesa, petja, iger in humorja. Prepleten je bil z veliko spomini in emocijami.
Pokazali smo, da je otroška folklora v Artičah zares močna in da podmladka odrasli folklorni skupini, vsaj tako kaže, ne bo zmanjkalo.

Kliknite za galerijo fotografij!

zapisala: Vesna Bogovič
foto: Matej Kramžer


 
         
 
© 2007 - Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, Artiče 38, 8253 Artiče; tel.: +386 31 880 640 | Izdelala: Matej Kramžer & kaRin Rožman
Novice
Koncerti
Gostovanja
O skupini
Zgodovina
Izročilo
Galerija
Sponzorji
Donatorji
Povezave
Zadnja sprememba:
15. januar 2020
Odrasla skupina
Mlajša skupina
Otroška skupina