7. mednarodni folklorno festival
SloFolk 2011
27. april - 1. maj

 
     
SloFolk_logo


 

Naslovnica1SloFolk 2011 je končan! Mednarodni folklorni festival se je prvega maja s celovečernim koncertom zaključil v Artičah. Festival SloFolk, ki je bil že sedmi po vrsti je potekal od 27. aprila do 1. maja, na Dolenskem in v Posavju. Kot je že v navadi, so pri organizaciji tako zahtevnega projekta sodelovale štiri folklorne skupine, ki delujejo na tem področju: FD Kres iz Novega mesta, FS Vidovo iz Šentvida pri Stični, FS Račna iz Velike Račne pri Grosupljem in domačini FS KUD Oton Župančič iz Artič.

Naslovnica2

 

Tokrat so v goste prišle štiri zelo kvalitetne evropske skupine in sicer: POIENTA iz Romunije, KORACI iz Črne gore, DANZDEEL SALZKOTTEN iz Nemčije, katere gostitelj je bila domača folklorna skupina in folklorna skupina TORYSA iz Slovaške.  Opis posamezne skupine si lahko preberete spodaj.

Galerija slik!

 

RomunijaPOIENTA – Romunija

 

Zgodovina te skupine se je začela davnega leta 1946, kar pomeni, da se predstavlja ljudem že 65 let. Leta 1946 je namreč učitelj športne vzgoje s srednje šole “Saguna”, skupaj s skupino fantov, privržencev folklornih plesov, in nekaj deklet z Zdravstvene šole ustanovil folklorno skupino. Njihov repertoar vsebuje plese in kostume s skoraj vseh folklornih področij države ter tipične madžarske in nemške plese. Njihovo nastopanje je na visoki umetniški ravni, ki jih uvršča med najboljše v državi.

 

 

Crna_goraKORACI - Črna gora

 

Kulturno-umetniško društvo obstaja že več kot 17 let in ima okrog 250 članov različne starosti. V sklopu KUD-a deluje tudi pevski zbor. Njihov repertoar združuje 17 koreografij iz različnih predelov Črne gore. Ponašajo se tudi z zelo raznovrstnimi kostumi, ki jih je mogoče videti v številnih povorkah in nastopih. Samo v zadnjih desetih mesecih so gostovali na treh festivalih – na Češkem, Poljskem in v Turčiji, tako da je gostovanje v Sloveniji že četrto v tem kratkem času. Plešejo plese iz Črne gore, Vrsute, Boke, Sota, vlaške plese ter vranjansko svito.

 

 

NemcijaDANZDEEL SALZKOTTEN – Nemčija

Skupina Danzdeel Salzkotten je bila ustanovljena v letu 1971 pod imenom "Ostdeutsche Jugenddanzdeel". Skupina prihaja iz Nemčije, iz kraja Salzkotten. Na začetku je štela 8 članov, danes pa že presega 100 plesalcev in godcev. Njihovi plesi, pesmi in kostumi v glavnem izvirajo s Pomorjanskega in Westfalije. Leta 1982 so postali člani organizacije CIOFF in tudi sami organizirajo folklorne festivale. Namen njihove folklorne skupine je predvsem ohranjanje ljudskega izročila in običajev domače pokrajine.

 

 

SlovaskaTORYSA – Slovaška

Folklorna skupina Torysa je bila ustanovljena leta 1969. Sedaj deluje pod okriljem Univerze v Prešovu. To je mesto v zahodnem delu Slovaške in je glavno mesto pokrajine Šariš. Trenutno ima skupina tri sekcije: plesno, ženski pevski zbor in godce. Imajo okrog 40 članov, starih od 15 do 40 let. Povprečna starost je 22 let. Letno imajo po 30 nastopov, kar pomeni 600 v vsej njihovi zgodovini. Nastopajo na kulturnih in športnih prireditvah, folklornih festivalih in proslavah. Največji uspeh je nagrada Laureat z Mednarodnega folklornega festivala univerzitetnih skupin “Academic Nitra” v letu 1994. Predstavljajo plese in kostume s področij Šariš, Spiš, Gemer in Zemplin.

 

 

Galerija slik!

Letak festivala!

(mk)

 
         
 
© 2007 - Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, Artiče 38, 8253 Artiče; tel.: +386 31 880 640 | Izdelala: Matej Kramžer & kaRin Rožman
Novice
Koncerti
Gostovanja
O skupini
Zgodovina
Izročilo
Galerija
Sponzorji
Donatorji
Povezave
Zadnja sprememba:
8. februar 2020
Odrasla skupina
Mlajša skupina
Otroška skupina