5. Mednarodni folklorni festival SloFolk Slovenija

 
     

Dan 2

25. april, pred Občino Brežice (dnevna predstavitev)
25. april, Prosvetni dom Artiče

SloFolk 2009 - dan 2
SloFolk 2009 - Dan 2

Fotografije v galeriji.


Dan 1

24. april, KC Janeza Trdine - Novo mesto

Dan1

Fotografije v galeriji.


5. Mednarodni folklorni festival SloFolk Slovenija

1

Štiri folklorne skupine delujoče na Dolenjskem že petič prirejamo Mednarodni folklorni festival SloFolk Slovenija, ki bo med 23. in 28. aprilom razveseljeval vse ljubitelje folklore in ohranjanja ljudskega izročila ter običajev. Letos smo na svoje odre povabili priznane folklorne skupine iz Slovaške, Moldavije, Armenije in Srbije, ki bodo svoje bogato ljudsko izročilo predstavile z ogleda vrednimi odrskimi postavitvami.

Vabimo Vas, da se udeležite ene od gala prireditev, ki bodo potekale:

24. aprila ob 19.30 uri v KC Janeza Trdine v Novem mestu,

25. aprila ob 10.uri pred Občino Brežice (dnevna predstavitev)

25. aprila ob 19.00 uri v Prosvetnem domu v Artičah,


26. aprila ob 17.00 uri v Kulturnem domu v Račni pri Grosupljem in

27. aprila ob 20.00 uri v športni dvorani Osnovne šole Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični.

 

LogoRezervacija vstopnic:
041 39 26 66 – Novo mesto (Erika)
041 49 07 28 – Šentvid pri Stični (Boris)
051 26 27 07 – Račna (Olga)
041 82 39 38 – Artiče  (Zdravko)

FD Kres Novo mesto
FS Vidovo Šentvid pri Stični
FS Račna iz Račne
FS KUD Oton Župančič Artiče

 

 

sodelovale bodo naslednje skupine

Folklorna skupina "Bunjevačko kolo" iz Subotice – Srbija

Srbija1Hrvaški kulturni center »Bunjevačko kolo« je bil ustanovljen leta 1970, kot Hrvaško kulturno društvo »Bunjevačko kolo«. Na začetku devetdesetih let je bil v Subotici ustanovljen Hrvaški kulturni center »Bunjevačko kolo«. Osnovna naloga društva je skrb za tradicijo in običaje bunjevskih Hrvatov na severu Bačke v Srbiji, in omogočanje ugodnih pogojev za ustvarjalno delo na področju umetniškega ustvarjanja, dramatike, književnosti, folklore in glasbene ustvarjalnosti.
Center deluje preko svojega ministerstva, ki skrbi za organizacijske oblike, kjer se zbirajo dejavnosti z isto ali podobno vsebino in tako imajo folklorno, glasbeno, likovno, dramsko sekcijo in tako naprej.
Hrvaški kulturni center „Bunjevačko kolo“ ima pet sekcij med njimi Ansambel narodnih plesov in pesmi ter glasbeni oddelek in še otroško sekcijo. Skupno ima kulturni center preko 360 članov.
Razdelitev otrok po starosti in sposobnostih nam omogoča šolski pristop folklori in izobraževalnemu delu. Vsaka skupina ima strokovnega vodjo, ki poskuša v pedagoškem delu z otroki uporabiti del otroške folklorne ustvarjalnosti, plesa, petja, glasbe in običajev.
Z ansamblom ljudskih plesov in pesmi sodeluje Glasbeni zavod, ki je sestavljen iz Tamburaškega orkestra in Orkestra tradicionalnih instrumentov. Oni sledijo ansamblu na vsakem nastopu, koncertu in turneji.
Večetično okolje v katerem živimo in šest jezikov narodnih manjšin, ki so uradno v uporabi, nam omogočajo pester program, v katerem so plesi in pesmi Hrvaških regij: Međimurja, Zagorja, Splita, Hercegovine, pesmi in plesi Vojvodine (Bunjevački, Banatski...) in ljudi, ki živijo z nami (Madžarska, Ukrajina...). Poleg tega ansambel izvaja še šest ur vokalnega programa in tri ure verskega – svetovnega petja.
Gostovali so na različnih festivalih po vsej Evropi (na Poljskem, v Romuniji, Cipru, na Srbija3Madžarskem, Bolgariji, Bosni, Sloveniji, na Slovaškem, Češkem...).
Ansambel izvaja naslednje koreografije: „Bunjevaško moško kolo“, „Rokoko“, „Zagorje“, „Vlaške igre“, „Igre iz Banata“.

Spletna stran: www.bunevackokolo.com

 

Folklorna skupina Chemlon iz Slovaške

Slovaska1Folklorna skupina Chemlon iz Slovaškega mesta Presova, je bila ustanovljena leta 1971. V tistem času je delovala v okviru kemijske tovarne z istim imenom. Danes skupina deluje v okviru »Centra mladih« in »Regionalnim centrom za kulturo« v Humenné – mesto v vzhodnem delu Slovaške.
Skupina je sestavljena iz štirih sekcij: plesne sekcije, moškega pevskega zbora Hačure, instrumentalne sekcije Sokolej in otroške folklorne skupine CHEMLOŇÁČIK. Skupno je v vseh sekcija okrog 40 članov, v starosti od 15 do 40 let. Povprečna starost je 21 let.
Letno imajo okrog 30 prireditev, skupaj več kot 1000 nastopov, ki jih izvajajo na različnih kulturnih dogodkih, folklornih festivalih, tekmovanjih, praznovanjih doma in v tujini. Skupina je sodelovala na različnih festivalih v tujini: Ukrajina, Grčija, Madžarska, Bolgarija, Turčija, Češka, Srbija, Litva, Slovenija, Belgija, Egipt, ZDA, v zadnjih letih: Francija (Paris, Montpellier) 2004, Portugalska
(Santarém – CIOFF) 2004, Italija (Fondi, Minturno – CIOFF) 2005, Nemčija (Lausitz – CIOFF) 2005, Poljska 2006, Nizozemska (SIVO, Odoorn – IOV, CIOFF) 2006.
Plesne koreografije, ki jih plešejo so iz regije Šariš in Zemplín . V njihovem repertoarju najdemo:

  1. „karička“ - tipično ženski ples iz regije Zemplín, sestavljen iz različnih pesmi, ki spremljajo ples.Slovaska2
  2. „verbunk“ – tipično moški ples iz regije Šariš, sestavljen iz različnih ritmičnih korakov.
  3. „krucena“ – počasen lirski ples iz regije Šariš
  4. „čardáš“ – najbolj temperamenten Slovaški folklorni ples iz različnih vasi.
  5. „fľaškový“ – (lastenka), ples, ki se predstavlja na porokah in drugih pomembnih dogodkih.
  6. „laškovy“ – moški ples z žlico iz vasi Zámutov, regije Zemplín.
  7. „cigánsky“ – ciganski ples
  8. „kolomejky“ – razveselilni ples parov.

Slovaska3

 

V različnih regijah ljudje uporabljajo različne kostume, večinoma pa je:
Fant: vezena srajca in prsluk, hlače, čevlji z visoko ostrugo, dolgi pas in klobuk s perjem.
Dekle: vezena bluza, vezeni pršluk, plisirano krilo, predpasnik, visoki škornji ali Slovaska4čevlji.
Glasbeni inštrumenti: 1. in 2. violina, kontrabas, činele, violine, harmonike, včasih klarinet.

Spletna stran:  www.fschemlon.sk

 

 

 

Folklorna skupina Trandafir iz Moldavije

Moldavija1Folklorna skupina Trandafir iz Moldavije je članica prestižnega svetovnega združenja CIOFF. Ustanovljena je bila leta 1995, njen vodja pa je Gabriel Gronic - eden izmed najboljših violinistov in instrumentalnih solistov v Moldaviji. Preko ritmov in pesmi njihovega Moldavija2ansambla daje v polno predstavo moldavske duše in tradicije. Od samega začetka imajo veliko občudovalcev kar je bila spodbuda za organiziranje koncertov  v tujini. Tako so nastopali v: Romuniji, Ukrajini, Rusiji
Grčiji 1996, Italiji 1996,Nemčiji 1998, Španiji 1999, Franciji 2001,
Madžarska 2002, ZDA 2003, Grčija 2005, Bolgarija 2006, Poljska 2006,  Italija 2006, Grčija 2006, Portugalska 2007, Portugalska 2008, Madžarska 2008.

 

 
         
 
© 2007 - Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, Artiče 38, 8253 Artiče; tel.: +386 31 880 640 | Izdelala: Matej Kramžer & kaRin Rožman
Novice
Koncerti
Gostovanja
O skupini
Zgodovina
Izročilo
Galerija
Sponzorji
Donatorji
Povezave
Zadnja sprememba:
8. februar 2020
Odrasla skupina
Mlajša skupina
Otroška skupina