SloFolk 2008

Štiri folklorne skupine, delujoče na Dolenjskem, že četrtič prirejamo Mednarodni folklorni festival SloFolk Slovenija, ki bo med 30. aprilom in 3. majem razveseljeval vse ljubitelje folklore in ohranjanja ljudskega izročila ter običajev. Letos smo na svoje odre povabili priznane folklorne skupine iz Bosne in Hercegovine, Češke, Madžarske in Španije, ki bodo svoje bogato ljudsko izročilo predstavile z ogleda vrednimi odrskimi postavitvami.

 
     

KUD »PISKAVICA« _Bosna in Hercegovina

BiHSkupina je bila ustanovljena leta 2002 ter ima 130 aktivnih članov, starih od 10 do 70 let. V tem kratkem času delovanja je dobila kar nekaj odličij na državnem nivoju, kar priča o kvaliteti skupine. Plese izvajajo v spremstvu odličnih glasbenikov. V programu imajo 13 koreografij, iz različnih pokrajin Bosne in Hercegovine. KUD »PISKAVICA« se bo predstavilo s plesi iz okolice Banje luke, plesi s planine Grmeč, plesi iz Obudovca, plesi Prnjavora… Zraven plesov bomo lahko občudovali tudi odlične vokalne soliste, ki nam bodo odpeli nekaj čudovitih pesmi.


SVETLOVAN_ Češka

ČeškaSkupina šteje 60 aktivnih članov ter obstaja že od leta 1953, še prej pa je delovala pod imenom »Moravian Slovakia club« ter tako spada med najstarejše folklorne skupine v regiji Zlin. Ime je skupina dobila po istoimenskem gradu v njihovem mestu  Bojkovice. Leta 2003 je skupina praznovala svojo 50-letnico, kar je dovolj zgovoren podatek o zgodovini ter kvaliteti skupine. Poslanstvo skupine je ohranjanje kulturne dediščine iz njihove pokrajine. Predstavili nam bodo plese iz pokrajin »Moravian Kopanice« ter »Luhacovicske Zalesi«


ÁRENDÁS_ Madžarska

MadžarskaSkupina deluje od leta 1991 in je v tem obdobju sodelovala že na veliko festivalih doma in v tujini ter pridobila kar nekaj priznanj na državnem nivoju. Plesalci v današnji postavi plešejo skupaj že 7 let ter predstavljajo peto generacijo plesalcev te skupine. Njihov namen je širiti madžarske kmečke plese, zato bodo pri nas predstavili plese iz območja celotne Madžarske, ter tudi plese iz dela Romunije, kjer živijo Madžari.

 

 

XINGLAR_Španija

Španija

Skupina je bila ustanovljena leta 1989 z namenom ohranjanja kulturnega izročila. Prihaja iz kraja Zaragoza, ki je na severovzhodnem področju Španije. V času svojega obstoja so obiskali veliko držav ter jim prikazali njihovo bogato kulturno dediščino. Na našem festivalu se bodo prestavili z različnimi plesi ter nam pokazali, kaj pomeni pravi španski temperament ter nas navdušil z zvokom kastanjet.

 Vabimo Vas, da se udeležite ene od gala prireditev, ki bodo potekale:

30.04.2008
ob 19.30 Kulturni center Janeza Trdine

01.05.2008
ob 20.00 Športna dvorana Šentvid pri Stični

02.05.2008
ob 19.00 Kulturni dom Šmartno pri Litiji

03.05.2008
ob 19.00 Prosvetni dom Artiče

 

Brošura SloFolk festivalaSloFolk 2008 - dan 1

SloFolk 2008Včeraj, 30.04. se je začel 4. mednarodni folklorni festival SloFolk 2008. Otvoritev festivala se je zgodila v Novem mestu. Predstavile so se vse štiri gostujoče folklorne skupine in sicer iz Bosne in Hercegovine, Češke, Madžarske in Španije ter seveda domači folklorniki Kres iz Novega mesta. Pred polno dvorano so vsi nastopajoči navdušili z odličnimi odrskimi postavitvami.

Več si oglejte v galeriji.
foto: Matej Kramžer


SloFolk 2008 - dan 2

SloFolk - dan 2Drugi dan festivala se je odvijal v Šentvidu pri Stični, kjer je gostujoče folklornike gostila folklorna skupina iz Šentvida pri Stični. Naši gostje iz Češke so dopoldan nastopali v Žužemberku, zvečer pa so z ostalimi gostujočimi folklornimi skupinami priredili celovečerni koncert, ki se je odvijal v športni dvorani v Šentvidu pri Stični.

Več si oglejte v galeriji.
foto: Damir Kovačič


SloFolk 2008 - dan 3

SloFolk - dan 3Folklorni skupini Javorje iz Šmartnega pri Litiji je pripadala organizacija tretjega dneva mednarodnega folklornega festivala SloFolk 2008. Vse gostujoče skupine so dopoldan nastopile v Mercator centru Šiška, zvečer pa v kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji, kjer so skupaj z domačimi folklorniki navdušili vse zbrane obiskovalce.

Več si oglejte v galeriji.


SloFolk 2008 - dan 4

SloFolk 2008 - dan 4Četrti in s tem zaključni dan mednarodnega folklornega festivala SloFolk 2008 se je zgodil v soboto 3. maja, pod organizacijo domače folklorne skupine iz Artič. Dopoldan smo organizirali koncert v centru Brežic, ker so nastopale vse štiri gostujoče skupine skupaj z gostitelji. Pred koncertom jih je svečano sprejel župan občine Brežice g. Ivan Molan. Četrti SloFolk smo sklenili s celovečernim koncertom v Artičah

Več si oglejte v galeriji. foto: Matej Kramžer


 
         
 
© 2007 - Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, Artiče 38, 8253 Artiče; tel.: +386 31 880 640 | Izdelala: Matej Kramžer & kaRin Rožman
Novice
Koncerti
Gostovanja
O skupini
Zgodovina
Izročilo
Galerija
Sponzorji
Donatorji
Povezave
Zadnja sprememba:
8. februar 2020
Odrasla skupina
Mlajša skupina
Otroška skupina