Podelitev priznanj Zveze kulturnih društev Brežice
za leto 2009
8. februar 2010

 
     

V nabito polni dvorani brežiškega Prosvetnega doma se je 8. februarja 2010 s slovensko himno, ki jo je zapela Veronika Strnad, pričela slavnostna prireditev v počastitev slovenskega kulturnega praznika v organizaciji Zveze kulturnih društev Brežice in Občine Brežice. K slavnostnemu nagovoru je voditeljica programa Simona Rožman Strnad povabila brežiškega župana Ivana Molana, nekaj besed pa je zbranim namenila tudi predsednica ZKD Lučka Černelič. Priznanja za leto 2009 so prejeli Jožef Radanovič, Maja Frigelj, Franc Pavlovič, Matej Iljaš, Ljudski pevci Globoko in Terezija Reza Toporišič. Bronasti odličji sta bili izročeni Vidi Bratanič in Mateju Kramžerju, srebrna odličja so prejeli Drago Iljaš, Ljudski pevci Fatnje artiški in Rudi Mlinar. Prejemniki zlatih odličij pa so bili Ivan Urek, Breda Berlan in Ignac Slakonja. V imenu nagrajencev se je z nekaj besedami zahvalila Breda Berlan, nato pa so oder prepustili muziklu Moje pesmi, moje sanje, ki so ga izvedli dobovski osnovnošolci in Trobilna sekcija Gasilskega pihalnega orkestra Loče.

Posebno ponosni smo na člane KUD Oton Župančič Artiče:

Matej Iljaš, prejemnik Priznanja ZKD Brežice za leto 2009, se je folklorni skupini KUD Oton Župančič Artiče pridružil pred osmimi leti. Z vztrajnim delom je kmalu osvojil toliko plesnih korakov, da je postal član prve skupine in je od leta 2003 sodeloval na vseh večjih nastopih in turnejah. Z vso resnostjo in natančnostjo je prevzel delo garderoberja in vzpostavil takšen red v garderobi, kot ga že dolgo ni bilo. Zaradi izkazanih organizacijskih sposobnosti smo ga člani skupine kmalu izbrali za svojega predsednika, kar se je nedvomno poznalo pri izvrstni izvedbi vseh projektov folklorne skupine. Kot predstavnik naše skupine je sodeloval v organizacijskem odboru mednarodnega folklornega festivala Slofolk in bil za tem dve leti tudi njegov predsednik.

1

Matej Kramžer, prejemnik Bronastega odličja ZKD Brežice za leto 2009, se je pridružil članski folklorni skupini KUD Oton Župančič Artiče že kot osnovnošolec leta 1993. Hitro se je naučil osnov ljudskega plesa in že kmalu plesal na številnih nastopih skupine. Ob rednem spoznavanju ljudskih plesov in običajev je pokazal tudi veselje in nadarjenost za fotografijo in kasneje tudi za snemanje z video kamero. Tako je skoraj vsak naš nastop spremljalo njegovo budno oko in zato so zabeleženi vsi pomembnejši dogodki skupine v zadnjem desetletju. Ko je prišla doba interneta tudi za nas, je začel z vso predanostjo prenašati zanimivosti nastopov in gostovanj na spletno stran skupine. Bronasto odličje je lahko le eno od pomembnih zahval za njegovo dosedanje predano delo v ljubiteljski kulturi. Verjamemo, da bo s tem delom tudi nadaljeval.

2

Ljudski pevci ''Fantje Artiški'', prejemniki Srebrnega odličja ZKD Brežice za leto 2009. V Artičah je od nekdaj prepevanje združevalo staro in mlado in je bilo temelj bogatega kulturnega življenja celotne krajevne skupnosti. Prav pesem je bila tista, ki je najprej ponesla ime kraja daleč izven meja naše občine in države. Ljudska pesem je tista, ki se prenaša iz roda v rod. Tovrstno petje v Artičah že petnajst let ohranjajo ljudski pevci ''Fantje artiški'', ki so ena od šestih sekcij KUD Oton Župančič Artiče. Bili so namreč prva skupina, ki je začela izvajati domače pesmi v neokrnjeni ljudski izvedbi. Pristnost in izvirnost njihovega petja ter ohranjanje nezapisane ljudske pesmi, je potrdil tudi priznani strokovnjak etnokoreolog gospod Mirko Ramovš. Z glasbenonarodnopisnim inštitutom ZRC SAZU so z namenom ohranjanja ljudskih pesmi posneli kaseto in zgoščenko, ki bo v letu 2010 predstavljena na posebni prireditvi v Artičah.

3

Breda Berlan, prejemnica Zlatega odličja ZKD Brežice za leto 2009, se je v KUD Oton Župančič Artiče vključila kot članica tamburaške sekcije leta 1984. Tri leta kasneje je že sprejela odgovorno funkcijo blagajničarke društva in to delo zavzeto opravlja še danes. Z manjšimi vmesnimi prekinitvami je tudi dolgoletna predsednica sekcije tamburašev. V tem času je preigrala mnogo skladb in s tamburico c roki skupaj z drugimi osvojila 6 zlatih priznanj na državnih tekmovanjih ter 6 srebrnih in 5 zlatih na mednarodnem tekmovanju v Osijeku. Po evidenccah he opravila 2000 ur prostovoljnega amaterskega dela. V KUD Oton Župančič Artiče se zavedamo, da bi bilo delo brez  osebe, kakršna je Breda, silno težko.

4

Več pa v galeriji!

Zapis in foto: Matej Kramžer


 
         
 
© 2007 - Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, Artiče 38, 8253 Artiče; tel.: +386 31 880 640 | Izdelala: Matej Kramžer & kaRin Rožman
Novice
Koncerti
Gostovanja
O skupini
Zgodovina
Izročilo
Galerija
Sponzorji
Donatorji
Povezave
Zadnja sprememba:
8. februar 2020
Odrasla skupina
Mlajša skupina
Otroška skupina