18. INTERNATIONAL FOLK FESTIVAL
NOWA RUDA - Poljska
11th – 15th AUGUST 2010

 
     

KUD

 

1Folklorna skupina KUD Oton Župančič ARTIČE se je v ponedeljek zvečer vrnila z uspešnega gostovanja na Poljskem, kjer smo sodelovali na 18.MFF Nowa Ruda kakor tudi na 19. MFF Strzegom. Gostovanje na mednarodnem folklornem festivalu NOWA RUDA 2010   je bil za Folklorno skupino KUD Oton Župančič Artiče velik izziv, saj so festivali na Poljskem zelo pestri, veliko je plesnega programa in zahtevajo veliko pripravljenost vseh sodelujočih skupin. Moram poudariti, da je bil to v organizacijskem smislu eden boljših festivalov, na katerih je sodelovala naša skupina. Stanovali smo v dijaškem domu, prehrana je bila v glavnem v restavraciji Športno turističnega centra  in je bila odlična. Dopoldnevi so bili prosti, tako da smo si lahko ogledali znamenitosti mest Nowa Ruda in Klodzko, zapuščeni rudnik premoga Nowa Ruda, bili smo na kopanju na bazenu v športnem centru ter sodelovali na nogometnem turnirju med udeleženci festivala, kjer je bilo kar 6 ekip.


3Oba festivala, Nowa Ruda in Strzegom, delujeta v medsebojni povezavi, saj vsak festival povabi 3-4 tuje skupine, ki pa potem nastopajo ali skupaj ali pa ločeno. Tako so vse skupine sodelovale v soboto na zaključku festivala v Strzegomu, kjer so uporabljali simbole in zastavo Cioff,  v nedeljo pa na zaključku festivala Nowa Ruda. Na otvoritvi festivala v Nowi Rudi sta prav tako sodelovali dve skupini iz sosednjega festivala. V organizacijo festivala Nowa Ruda so vključene  4 občine in sicer Nowa Ruda, Klodzko, Jugow in Strzegom, kjer so bili organizirani tudi celovečerni nastopi vseh skupin. Pred otvoritvijo festivala v Nowi Rudi je bila tudi povorka po mestu, prav tako smo sodelovali še na koncertu v cerkvi, kjer se je vsaka skupina predstavila s pevsko ali glasbeno točko. Dnevno se je vsaka skupina na prireditvah predstavila z 2 krat po 20 minut programa, le v Strzegomu 2  krat po 10 minut. Vmes je bilo dovolj časa za preoblačenje kostumov in pripravo za nastop. Prireditve so bile zelo obiskane in je bilo na vsaki prireditvi od 400 do 600 obiskovalcev. Prireditve so bile kar dolge, saj so trajale tudi do 6 ur, kar pa gledalcev ni preveč motilo. Naša skupina se je predstavljala s postavitvami iz Štajerske, Gorenjske, Dolenjske in okolice Brežic.
Kot oblika predstavitve različnih skupin in oziroma njihove ljudske dediščine je bila organizirana »folkloteka«, kjer smo skupine zvečer ob tabornem ognju peli različne pesmi, godci igrali svoje viže, ob ognju pa so bile izvedene različne družabne igre.      
Vse skupine oziroma predstavniki skupin smo imeli lepa sprejema tudi pri županih mest Nowa Ruda in Strzegom.

2Skupine vabljene s strani festivala Nowa Ruda so bile iz Ukrajine, Mehike, Italije in Slovenije, skupine vabljene s strani festivala Strzegom pa iz Madžarske, Italije in Koreje. Na vsakem festivalu je sodelovalo še nekaj domačih folklornih skupin. Imena skupin so navedena v prilogi. Festival v Strzegomu deluje pod pogoji CIOFF, kar pomeni, da je na zelo visokem nivoju in da vabijo ugledne skupine iz različnih držav sveta, festival v Nowi Rudi pa je bil do nedavnega tudi član te imenitne organizacije, vendar je kljub temu bila organizacija odlična.

 

Fotografije so v galeriji!

 

 

Vodja folklorne skupine
Zdravko Dušič

 


 
         
 
© 2007 - Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, Artiče 38, 8253 Artiče; tel.: +386 31 880 640 | Izdelala: Matej Kramžer & kaRin Rožman
Novice
Koncerti
Gostovanja
O skupini
Zgodovina
Izročilo
Galerija
Sponzorji
Donatorji
Povezave
Zadnja sprememba:
8. februar 2020
Odrasla skupina
Mlajša skupina
Otroška skupina