Plesali smo včeraj, za danes in jutri
45 let folklore v Artičah

26. oktober 2013

 
     

V soboto, 26.10., smo artiški folklorniki praznovali 45. obletnico folklore v Artičah. Za sam začetek se lahko zahvalimo Mihi in Mimici Haler, za uspešno nadaljevanje pa Zdravku Dušiču, sedanjemu vodji in mentorju.

45
V soboto smo na odru zaplesali vsi. Več kot sto članov otroške, mladinske in odrasle FS KUD Oton Župančič Artiče. K uspešnemu večeru so pripomogli tudi Fantje artiški in godci folklorne skupine. Odrasla skupina je prvič zaplesala sicer že star splet iz Prekmurja - Mladoletje, vendar tokrat samo z godali, kar je dalo plesu res posebno noto. Za piko na i smo pripravili nov splet – Plesi kmečkega bala, v katerega smo vložili ogromno truda, časa in potrpljenja. Splet predstavlja nadaljevanje brežiškega plesa – Po jurjevem, ki smo ga postavili pred petimi leti. Zelo ponosni smo, da imamo že dva spleta, ki ju lahko odplešemo v res posebnih brežiških nošah. Koncert smo končali s spletom, za katerega smo letos dobili zlato priznanje s pohvalo za spodbujanje ljudskega načina petja v folklorni skupini.

45a
Da smo iz pravega testa smo pokazali tudi s prejetjem Maroltovih značk. Maroltova značka je jubilejna značka sklada (JSKD), ki jo prejmejo posamezniki za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske folklorne dejavnosti. 21 članov je prejelo bronasto Maroltovo značko za več kot pet let udejstvovanja, 12 jih je prejelo srebrno Maroltovo značko za več kot 10 let udejstvovanja, 6 pa jih je prejelo zlato Maroltovo značko, za več kot 15 let udejstvovanja na področju ljubiteljske folklorne dejavnosti.

45b
Vse pohvale, ki smo jih prejeli ob koncu večera so posebno darilo, zato vemo, da je bil večer res čudovit in da smo s svojim petjem, plesanjem in igranjem polepšali turoben jesenski večer. Hkrati bi se radi zahvalili tudi Vsem, ki kakorkoli pomagajo in hkrati omogočajo, da se za prihodnosti artiške folklore ni bati.
 

Foto galerija!

(NO, mk)

 
         
 
© 2007 - Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, Artiče 38, 8253 Artiče; tel.: +386 31 880 640 | Izdelala: Matej Kramžer & kaRin Rožman
Novice
Koncerti
Gostovanja
O skupini
Zgodovina
Izročilo
Galerija
Sponzorji
Donatorji
Povezave
Zadnja sprememba:
8. februar 2020
Odrasla skupina
Mlajša skupina
Otroška skupina