''Kdor hoče še pet', mora skraja začet' 2014
Artiče, 15. februar 2014

 
     

V soboto,  15.2.2014, je bil za nas poseben dan. Artičani smo se prvič v zgodovini artiške folklore podali na revijo ljudskih pevcev in godcev. Revija je potekala v Artičah v organizaciji JSKD Brežice in Fantov Artiških.

1a

Folklorna skupina KUD Oton Župančič deluje že 45 let. Poleg ohranjanja ljudskih plesov in običajev se veliko posvečamo  tudi ljudski pesmi, pri čemer izbiramo pesmi iz širšega področja Slovenije, poudarek pa je vendarle na pesmih, ki so bile pete v našem okolju, zato nam je v veliko pomoč delo ljudskih pevcev Fantov artiških.  Skupina se je  v letu 2013 uvrstila na državno srečanje odraslih folklornih skupin v Beltincih, kjer je prejela zlato priznanje s pohvalo za vzpodbujanje ljudskega načina petja v folklorni skupini.

2a

Godalna skupina je bila prvič formirana leta 2008 ob premierni predstavitvi plesov iz okolice Brežic iz začetka 19.stoletja. Skupina se je vsa ta leta ohranjala in dopolnila z mladima domačima violinstkama ter spremljala folklorno skupino pri njenih pomembnih nastopih kot so bili državna revija, festival Folkart na Lentu, svečane seje občinskega sveta in drugje. Pred dvema letoma se je skupini pridružil tudi Robi Fuks z oprekljem. Prispeval  je tudi godčevske priredbe za dve prekmurski  postavitvi ter za plese iz okolice Brežic z naslovom »Plesi kmečkega bala«.

3a

(no, mk, kk)


 
         
 
© 2007 - Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, Artiče 38, 8253 Artiče; tel.: +386 31 880 640 | Izdelala: Matej Kramžer & kaRin Rožman
Novice
Koncerti
Gostovanja
O skupini
Zgodovina
Izročilo
Galerija
Sponzorji
Donatorji
Povezave
Zadnja sprememba:
8. februar 2020
Odrasla skupina
Mlajša skupina
Otroška skupina