Le plesat me pelji 2018
Državno srečanje odraslih folklornih skupin

Žalec, 20. oktober 2018

 
     

Na letošnjem državnem srečanju odraslih folklornih skupin, Le plesat me pelji 2018, sta kot zmagovalca plesnih parov v letu 2017 nastopila naša člana Jernej Iljaš in Mitja Gajski. Zmagovalni ples sta zopet zmagovalno odplesala in raztrgala dvorano od navdušenja. Bravo!

z

Na spodnji povezavi si lahko pogledate POSNETEK prireditve (vir: Slovenska tiskovna Agencija STA). Jernej in Mitja sta od 2h 15 min 20 s.

Povezava: https://www.facebook.com/STA.Novice/videos/718757881831027/

Zapis in foto: Matej Kramžer


5. Mednarodni otroški folklorni festival Artiče – Brežice
10. 14. oktober 2018

 

Letos je v času od 10. do 14.oktobra potekal že peti mednarodni otroški folklorni festival, ki ga je organizirala Otroška folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče skupaj z Osnovnima šolama Artiče in Brežice.5.moff_1
Letos so na festivalu sodelovale domače folklorne skupine:

  • Otroška  FS KUD Oton Župančič Artiče
  • Otroška FS OŠ Artiče
  • Otroška FS Kresnice iz OŠ Brežice

Kot gostji pa sta se jim pridružili dve tuji otroški folklorni skupini:

  • Iz Madžarske otroška FS Zsendice iz mesta Szombathely
  • Iz Slovaške pa otroška FS Mali Vtačnik

5.moff_1

Otroci iz obeh tujih skupin so bili nameščeni pri družinah otrok iz OŠ Artiče in Brežice, odrasli v Mladinskem hostlu v Brežicah, za glasbenike iz madžarske skupine pa je poskrbela Nina iz odrasle folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče.5.moff_3Mladi folklorniki so zelo uživali, dnevi so hitro minevali ob nastopih in aktivnostih, ki so jih imeli:

  • V četrtek, 11.10. so  dvakrat nastopili v Domu kulture v Brežicah za učence OŠ Brežice, tu je bila tudi uradna otvoritev festivala.
  • V četrtek popoldne so imeli predstavniki vseh skupin  sprejem v Uradu župana občine Brežice.
  • V petek, 12.10. so nastopili v Prosvetnem domu Artiče za učence OŠ Artiče, nato še v Domu upokojencev v Brežicah, kjer so jih zelo lepo sprejeli.
  • V soboto, 13.10. pa je bil v Prosvetnem domu v Artičah še Gala koncert z zaključkom festivala, kjer so se vse skupine predstavile še obiskovalcem, ki so z veseljem spoznavali raznovrstno kulturno izročilo treh držav, obe tuji skupini pa sta navdušili z folklornimi kostumi in izredno koreografijo.

5.moff_4

Otroci so se spoznavali in zabavali ob različnih delavnicah, športnih igrah, peki palačink in štrudlja, med njimi so se spletle prijateljske vezi, v nedeljo pa so se poslovili s solzami v očeh in obljubami, da se vidijo v naslednjem letu.

Več v galerijij!

Zapisala: Irena Ivanšek
Foto: Matej Kramžer


MOZAIK FOLKLORNIH KORAKOV – NAŠIH 50 LET
Artiče, 9. junij 2018

Z vsakim korakom, poskokom, pogledom, oblečenim kostumom in nastopom smo zgradili to, kar imamo danes – mozaik folklornih korakov. Takega, ki je del nas ter ga ohranjamo in negujemo že 50 let.

50let1


V soboto, 9. junija, je folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče počastila svojih 50 let delovanja s prireditvijo na prostem. Na igrišču poleg Prosvetnega doma v Artičah se je zbralo ogromno število obiskovalcev, prav tako pa je s soncem služilo tudi vreme. Skozi celoten dogodek so se predstavile prav vse folklorne skupine, ki delujejo pod okriljem FS KUD Oton Župančič Artiče.

50let2

S plesom so na odru kot prvi nastopili člani folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče, pod vodstvom mentorja Gregorja Tuljaka. Skozi celoten večer so se predstavili s tremi odrskimi postavitvami – Koroški plesi, Mladoletje in Plesi vzhodne štajerske. S postavitvijo Leskove ricneje se je predstavila Otroška folklorna skupina OŠ Artiče, katere vodja je Janja Omerzu, nekoliko starejši člani iz Otroške folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče pa z odrsko postavitvijo S tramvajem v mesto, pod vodstvom mentorice Vesne Bogovič. Pravo presenečenje sta bila nastopa mlajše in starejše veteranske skupine, ki sta z mentorico Lučko Knez prav za ta jubilej spet nabrali moči ter se pokazali s spletoma Bikova ohcet in Ta potrkana. Lep glasbeni vložek je prispevala godalna zasedba FS KUD Oton Župančič, katere vodja je Kaja Rožman, z Venčkom ljudskih. Dva nastopa sta popestrila dogajanje s solo točkami odrasle folklorne skupine – ženski par je pod vodstvom Anje Čurič odplesal splet Malo tvoj, malo moj, moški par pa pod vodstvom Barbare Bogovič splet Ko lutke oživijo …

50let3

Posamezne nastope so povezovali zvočni posnetki nekaterih članov, ki so obujali spomine na zabavne trenutke z njihovih folklornih nastopov. Spregovorili so Matija Molan (plesalec otroške FS), Robert Furar (plesalec veteranske FS), Zdravko Dušič (nekdanji umetniški vodja odrasle FS), Vesna Bogovič (umetniška vodja otroške FS), Gregor Tuljak (umetniški vodja odrasle FS), Jernej Iljaš (plesalec odrasle FS), Evald Rožman (plesalec veteranske FS) in Gabrijel Rožac (plesalec veteranske FS). Uvodoma in na koncu je vezno besedo prebirala Maja Pinterič (plesalka odrasle FS), Jana Kovačič in Mitja Molan (člana literarne sekcije KUD Oton Župančič Artiče) pa sta prireditvi dodala še kanček humorja.

50let4

Ob tovrstnem jubileju je prav posebno razstavo na igrišču pripravil Matej Kramžer, ki je zbral nekaj najzanimivejših fotografij v 50 letih delovanja artiške folklore. Delčke mozaika folklornih korakov je prikazoval tudi celotni, lepo in domiselno urejen dogajalni prostor, za katerega je navdih dobila Katja Pinterič.

50let5

Prireditev je bila dodobra popestrena v vseh možnih pogledih, kar so z aplavzom, čestitkami, darili in veliki nasmehi potrdili tudi številni gledalci in gostje. Tako smo lahko ob koncu slišali zgolj številne pobude za to, da naj artiška folklora vztraja in pogumno pleše še vsaj naslednjih 50 let!

Več v galeriji!

Zapisala: Maja Pinterič
Foto: Matej Kramžer


Območna revija odraslih folklornih skupin
Senovo, 20. april 2018

Včeraj smo zopet uspešno nastopali na območni reviji odraslih folklornih skupin na Senovem. Na spodnjih fotografijah si poglejte, kako nam je šlo.

fs1

fs2

Zapis in foto: Matej Kramžer


 
         
 
© 2007 - Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, Artiče 99, 8253 Artiče; tel.: 00386 41 823 938 | Izdelala: Matej Kramžer & kaRin Rožman
Novice
Koncerti
Gostovanja
O skupini
Zgodovina
Izročilo
Galerija
Sponzorji
Donatorji
Povezave
Zadnja sprememba:
1. november 2018
Odrasla skupina
Mlajša skupina
Otroška skupina