REGIJSKO MAROLTOVO SREČNJA ODRASLIH
FOLKLORNIH SKUPIN DOLENJSKE, BELE KRAJINE IN POSAVJA

Brežice, 7. april 2019

 
     

V nedeljo, 7.4. je bil za našo skupino prav poseben dan. Na regijskem Maroltovem srečanju odraslih folklornih skupin Dolenjske, Bele Krajine in Posavja smo se v Domu kulture v Brežicah predstavili z kar dvema skupinama.

o1


Veteranska folklorna skupina, ki deluje od lanskega leta, sestavljajo plesalci in plesalke, ki so več let, nekateri tudi desetletij, plesali pri odrasli FS, vendar so zaradi različnih razlogov plesanje za nekaj časa postavili na stranski tir, a želja po plesu je vendarle ostala. Predstavili so se z odrsko postavitvijo »Kozjanski plesi«, katere avtorja sta Zdravko in Zdenka Dušič ter publiki dokazali, da še vedno obvladajo.

o2


Odrasla folklorna skupina pa se je predstavila z novo odrsko postavitvijo » Plesi Vzhodne Štajerske«, katere avtorja sta Anja Čurič in Gregor Tuljak, avtor glasbene priredbe pa je Oskar Stopar. Med plesom smo se malo poigrali s kuhalnicami, ljudem v dvorani pa smo dali vedeti, da med plesom neizmerno uživamo, se zabavamo in plešemo s srcem. Ker je odrska postavitev zahtevna, dinamična in igriva, ter smo se jo kar nekaj časa učili, smo zelo ponosni, da smo z njo že osvojili regijsko raven, sedaj pa bomo upali in držali pesti, da se lahko z njo pokažemo tudi 26. oktobra v Žalcu, kjer bo potekalo državno tekmovanje.

Zapisali: B. Bogovič, L. Knez, N. Ogorevc in G. Tuljak.
Foto: Matej Kramžer


12. Večer folklore »Dober večer vam bog daj«
Cerklje na Gorenjskem, 6. april 2019

V soboto, 6. 4. 2019, je odrasla skupina gostovala na 12. Večeru folklore »Dober večer vam bog daj« pri Kulturnem društvu Folklora iz Cerkelj na Gorenjskem. Na Gorenjskem smo se predstavili z našo brežiško nošo in odrsko postavitvijo »Po jurjevem«, ki je ravno primerna za ta čas v letu.

c1

Predstavlja del običaja po Jurjevem, ko so fantje po okoliških vaseh oznanjali prihod pomladi, gospodinje pa so jim v zahvalo dale v košaro jajca in kakšen kos slanine ali klobase. Po obhodu so si mladi pripravili zabavo zase in s tem dobili priložnost za druženje. Avtor odrske postavitve je Mirko Ramovš, glasbene priredbe pa dr. Drago Kunej. Tako smo proslavili prihod pomladi in se pripravili na Veliko noč, ki bo kmalu tu. Več si lahko ogledate v foto galeriji.

Zapisali: B. Bogovič, N. Ogorevc in G. Tuljak.
Foto: Matej Kramžer


 

Podelitev priznanj in odličij Zveze kulturnih
društev Brežice za leto 2018
Brežice, 6. februar 2019

S ponosom objavljamo, da je naša članica, Anja ČURIČ, prejemnica priznanja za dosežke na kulturnem področju.

Na slavnostni prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku, 6. februarja 2019, je Zveza kulturnih društev Brežice podelila priznanja in odličja za dosežke na kulturnem področju.

PRIZNANJE
ANJA ČURIČ

1

Začetki Anjinega delovanja v KUD Oton Župančič Artiče segajo kar 21 let nazaj. Kot osnovnošolka se je pridružila tamburaškemu orkestru KUD OŽ Artiče, kjer je poleg igranja bisernice sodelovala skupaj z Janjo Omerzu kot solistka na raznovrstnih nastopih doma in v tujini. 
S tamburaši se je udeleževala državnih tekmovanj in tekmovanj izven meja Slovenije. Nastopi so se redno vrstili na vsakoletnem festivalu Paja Kolarića  v Osijeku, kjer so posegali po zlatih  priznanjih. Posebej ima v spominu nastop na Melodijah morja in sonca, ker so sodelovali z Slavkom Ivančičem, Nušo Derenda in Janom Plestenjakom ter nastop na RTV Slovenije, kjer so spremljali Nušo Derenda. Sodelovanje v tamburaški skupini je zaključila po 10 letih ob odhodu na študij v Ljubljano.

3

Od nekdaj je bila Anjina velika ljubezen ples zato se je že kot četrtošolka pridružila prvi generaciji otroških folklornikov pod vodstvom Vesne Bogovič. S sedemnajstimi leti se je priključila odrasli folklorni skupini. Do danes se je v skupini zamenjalo veliko plesalcev, nekaj pa jih je, ki vztrajajo že vseh 21 let, med njimi tudi Anja. Tudi folklorna skupina je bila uspešna saj je sodelovala na mnogih nastopih doma in v tujini. Anja pa je trenirala tudi pri nekaterih plesnih klubih druge zvrsti plesa in to znanje je prenesla na koreografijo modernega plesa, ki je bila popestritev nastopa naše folklorne skupine na festivalu v Nemčiji. Vseskozi pa jo je privlačilo ustvarjanje odrskih postavitev, zato se je pred 3 leti odločila za sodelovanje z Gregorjem Tuljakom, mentorjem folklorne skupine KUD OŽ Artiče. Tako je nastala odrska postavitev Koroški plesi, s katero se je skupina uvrstila na državno srečanje folklornih skupin v Beltincih. Po tako čudovitem dosežku se je odločila, da opravi seminar za vodje odraslih folklornih skupin, kjer je pridobila potrebno znanje in tako konec leta 2017 zaključila 2. Stopnjo. Konec leta 2017 se je preizkusila pri sestavi koreografije z naslovom »Malo tvoj, malo moj« za tekmovanje parov v ljudskih plesih v Ljubljani. Je soavtorica odrske postavitve Plesi vzhodne Štajerske, ki jo je skupina prvič predstavila občinstvu lani na 50. obletnici folklorne skupine 2018.

2

Anja je zelo aktivna tudi na vajah in z veseljem pomaga pri učenju manj izkušenih plesalcev, v času odsotnosti mentorja folklorne skupine pa z veseljem prevzema tudi vodenje vaj.

V lanskem letu je prevzela tudi vlogo tajnice društva.

Zapisala: Ida Ostrelič in Matej Kramžer
Foto: Matej Kramžer


Le plesat me pelji 2018
Državno srečanje odraslih folklornih skupin

Žalec, 20. oktober 2018

Na letošnjem državnem srečanju odraslih folklornih skupin, Le plesat me pelji 2018, sta kot zmagovalca plesnih parov v letu 2017 nastopila naša člana Jernej Iljaš in Mitja Gajski. Zmagovalni ples sta zopet zmagovalno odplesala in raztrgala dvorano od navdušenja. Bravo!

z

Na spodnji povezavi si lahko pogledate POSNETEK prireditve (vir: Slovenska tiskovna Agencija STA). Jernej in Mitja sta od 2h 15 min 20 s.

Povezava: https://www.facebook.com/STA.Novice/videos/718757881831027/

Zapis in foto: Matej Kramžer


5. Mednarodni otroški folklorni festival Artiče – Brežice
10. 14. oktober 2018

 

Letos je v času od 10. do 14.oktobra potekal že peti mednarodni otroški folklorni festival, ki ga je organizirala Otroška folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče skupaj z Osnovnima šolama Artiče in Brežice.5.moff_1
Letos so na festivalu sodelovale domače folklorne skupine:

  • Otroška  FS KUD Oton Župančič Artiče
  • Otroška FS OŠ Artiče
  • Otroška FS Kresnice iz OŠ Brežice

Kot gostji pa sta se jim pridružili dve tuji otroški folklorni skupini:

  • Iz Madžarske otroška FS Zsendice iz mesta Szombathely
  • Iz Slovaške pa otroška FS Mali Vtačnik

5.moff_1

Otroci iz obeh tujih skupin so bili nameščeni pri družinah otrok iz OŠ Artiče in Brežice, odrasli v Mladinskem hostlu v Brežicah, za glasbenike iz madžarske skupine pa je poskrbela Nina iz odrasle folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče.5.moff_3Mladi folklorniki so zelo uživali, dnevi so hitro minevali ob nastopih in aktivnostih, ki so jih imeli:

  • V četrtek, 11.10. so  dvakrat nastopili v Domu kulture v Brežicah za učence OŠ Brežice, tu je bila tudi uradna otvoritev festivala.
  • V četrtek popoldne so imeli predstavniki vseh skupin  sprejem v Uradu župana občine Brežice.
  • V petek, 12.10. so nastopili v Prosvetnem domu Artiče za učence OŠ Artiče, nato še v Domu upokojencev v Brežicah, kjer so jih zelo lepo sprejeli.
  • V soboto, 13.10. pa je bil v Prosvetnem domu v Artičah še Gala koncert z zaključkom festivala, kjer so se vse skupine predstavile še obiskovalcem, ki so z veseljem spoznavali raznovrstno kulturno izročilo treh držav, obe tuji skupini pa sta navdušili z folklornimi kostumi in izredno koreografijo.

5.moff_4

Otroci so se spoznavali in zabavali ob različnih delavnicah, športnih igrah, peki palačink in štrudlja, med njimi so se spletle prijateljske vezi, v nedeljo pa so se poslovili s solzami v očeh in obljubami, da se vidijo v naslednjem letu.

Več v galerijij!

Zapisala: Irena Ivanšek
Foto: Matej Kramžer


MOZAIK FOLKLORNIH KORAKOV – NAŠIH 50 LET
Artiče, 9. junij 2018

Z vsakim korakom, poskokom, pogledom, oblečenim kostumom in nastopom smo zgradili to, kar imamo danes – mozaik folklornih korakov. Takega, ki je del nas ter ga ohranjamo in negujemo že 50 let.

50let1


V soboto, 9. junija, je folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče počastila svojih 50 let delovanja s prireditvijo na prostem. Na igrišču poleg Prosvetnega doma v Artičah se je zbralo ogromno število obiskovalcev, prav tako pa je s soncem služilo tudi vreme. Skozi celoten dogodek so se predstavile prav vse folklorne skupine, ki delujejo pod okriljem FS KUD Oton Župančič Artiče.

50let2

S plesom so na odru kot prvi nastopili člani folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče, pod vodstvom mentorja Gregorja Tuljaka. Skozi celoten večer so se predstavili s tremi odrskimi postavitvami – Koroški plesi, Mladoletje in Plesi vzhodne štajerske. S postavitvijo Leskove ricneje se je predstavila Otroška folklorna skupina OŠ Artiče, katere vodja je Janja Omerzu, nekoliko starejši člani iz Otroške folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče pa z odrsko postavitvijo S tramvajem v mesto, pod vodstvom mentorice Vesne Bogovič. Pravo presenečenje sta bila nastopa mlajše in starejše veteranske skupine, ki sta z mentorico Lučko Knez prav za ta jubilej spet nabrali moči ter se pokazali s spletoma Bikova ohcet in Ta potrkana. Lep glasbeni vložek je prispevala godalna zasedba FS KUD Oton Župančič, katere vodja je Kaja Rožman, z Venčkom ljudskih. Dva nastopa sta popestrila dogajanje s solo točkami odrasle folklorne skupine – ženski par je pod vodstvom Anje Čurič odplesal splet Malo tvoj, malo moj, moški par pa pod vodstvom Barbare Bogovič splet Ko lutke oživijo …

50let3

Posamezne nastope so povezovali zvočni posnetki nekaterih članov, ki so obujali spomine na zabavne trenutke z njihovih folklornih nastopov. Spregovorili so Matija Molan (plesalec otroške FS), Robert Furar (plesalec veteranske FS), Zdravko Dušič (nekdanji umetniški vodja odrasle FS), Vesna Bogovič (umetniška vodja otroške FS), Gregor Tuljak (umetniški vodja odrasle FS), Jernej Iljaš (plesalec odrasle FS), Evald Rožman (plesalec veteranske FS) in Gabrijel Rožac (plesalec veteranske FS). Uvodoma in na koncu je vezno besedo prebirala Maja Pinterič (plesalka odrasle FS), Jana Kovačič in Mitja Molan (člana literarne sekcije KUD Oton Župančič Artiče) pa sta prireditvi dodala še kanček humorja.

50let4

Ob tovrstnem jubileju je prav posebno razstavo na igrišču pripravil Matej Kramžer, ki je zbral nekaj najzanimivejših fotografij v 50 letih delovanja artiške folklore. Delčke mozaika folklornih korakov je prikazoval tudi celotni, lepo in domiselno urejen dogajalni prostor, za katerega je navdih dobila Katja Pinterič.

50let5

Prireditev je bila dodobra popestrena v vseh možnih pogledih, kar so z aplavzom, čestitkami, darili in veliki nasmehi potrdili tudi številni gledalci in gostje. Tako smo lahko ob koncu slišali zgolj številne pobude za to, da naj artiška folklora vztraja in pogumno pleše še vsaj naslednjih 50 let!

Več v galeriji!

Zapisala: Maja Pinterič
Foto: Matej Kramžer


Območna revija odraslih folklornih skupin
Senovo, 20. april 2018

Včeraj smo zopet uspešno nastopali na območni reviji odraslih folklornih skupin na Senovem. Na spodnjih fotografijah si poglejte, kako nam je šlo.

fs1

fs2

Zapis in foto: Matej Kramžer


 
         
 
© 2007 - Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, Artiče 38, 8253 Artiče; tel.: +386 31 880 640 | Izdelala: Matej Kramžer & kaRin Rožman
Novice
Koncerti
Gostovanja
O skupini
Zgodovina
Izročilo
Galerija
Sponzorji
Donatorji
Povezave
Zadnja sprememba:
21. april 2019
Odrasla skupina
Mlajša skupina
Otroška skupina